Przejdź do głównej zawartości
Zainstaluj za darmo
Polski
Otwórz w Claude Zadaj pytania o tę stronęOtwórz w ChatGPT Zadaj pytania o tę stronę

Wstrzymanie firmy lub usunięcie jej z B2B

Zatrzymaj kupujących firmy podczas finalizacji zakupu, wstrzymując firmę lub usuwając ją z B2B, i pozwól im zamawiać ponownie później.

W Sami B2B Onboarding możesz uniemożliwić kupującym z firmy składanie zamówień, niczego nie usuwając. Ustaw firmę na On hold, aby zrobić przerwę, na przykład gdy faktura jest przeterminowana. Wybierz Remove from B2B, gdy współpraca z nią się zakończyła.

Obie opcje zatrzymują kupujących firmy podczas finalizacji zakupu:

On hold Removed from B2B
Kupujący mogą finalizować zakupy Nie Nie
Uwzględniana w kontrolach duplikatów dla nowych zgłoszeń Tak Nie
Uwzględniana w corocznej ponownej kontroli numeru podatkowego Tak Nie
Usuwana w aplikacji lub w Shopify Nie Nie
  1. W panelu administracyjnym Shopify otwórz Sami B2B Onboarding, kliknij Companies w menu aplikacji, a następnie kartę Companies. Kliknij nazwę firmy, na przykład Acme Supply Co.

  2. Na karcie Account status po prawej wyłącz Can place orders. Uwaga pod przełącznikiem brzmi teraz „Once you save, checkout is blocked for this company’s buyers.” U góry panelu administracyjnego pojawia się pasek zapisu.

  3. Kliknij Save. Plakietka obok nazwy firmy zmienia się na On hold, a zmiana pojawia się na osi czasu firmy z Twoim imieniem i nazwiskiem.

Karta Account status z wyłączonym przełącznikiem Can place orders, uwagą, że finalizacja zakupu zostanie zablokowana po zapisaniu, i przyciskiem Remove from B2B.

Dla kupujących nic się nie zmienia, dopóki nie klikniesz Save na pasku zapisu.

Kupujący nadal mogą przeglądać Twój sklep i dodawać produkty do koszyka. Gdy dotrą do finalizacji zakupu, Shopify wyświetla komunikat i nie pozwala sfinalizować zamówienia:

Your company account is on hold. Contact us to place an order.

Finalizacja zakupu w Shopify dla kupującego z firmy, z komunikatem Your company account is on hold. Contact us to place an order. nad szczegółami zamówienia.

Kupujący z firmy wstrzymanej widzi ten komunikat podczas finalizacji zakupu i nie może złożyć zamówienia.

Wstrzymanie obowiązuje nawet wtedy, gdy Block checkout while pending jest wyłączone w Settings › Access. Dotyczy tylko tej firmy. Pozostali kupujący nie są objęci.

Aby zmienić komunikat lub go przetłumaczyć, otwórz Settings › Translate, wybierz język i edytuj wiersz Company on hold w sekcji Checkout w Storefront messages. Zobacz Translate.

  1. Otwórz firmę i znajdź kartę Account status. Kliknij Remove from B2B. Uwaga brzmi „Once you save, the company is removed from B2B and checkout is blocked for its buyers.”

  2. Kliknij Save na pasku zapisu. Plakietka zmienia się na Removed from B2B.

Zmieniłeś zdanie przed zapisaniem? Kliknij Restore to B2B lub Discard na pasku zapisu.

  • On hold: włącz Can place orders na karcie Account status, a następnie kliknij Save.
  • Removed from B2B: kliknij Restore to B2B, a następnie Save. Firma otrzymuje status Active.

Po zapisaniu uwaga pod przełącznikiem brzmi „This company’s buyers can check out.” Kupujący mogą od razu znów finalizować zakupy.

Komunikat na karcie Co oznacza i co zrobić
“This company has no Shopify company or customer, so checkout can’t be held for it.” Firma istnieje tylko w aplikacji, zwykle dlatego, że została zaimportowana z pliku CSV. Nadal możesz zmienić jej status, ale jej kupujący nie są zatrzymywani podczas finalizacji zakupu.
“The checkout lock isn’t installed on this store, so a pause isn’t enforced. See Settings > Access.” Reguły finalizacji zakupu aplikacji nie ma jeszcze w Twoim sklepie, więc wstrzymanie nie jest egzekwowane. Reguła instaluje się sama. Otwórz Settings › Access, aby sprawdzić, czy jest już zainstalowana. Jeśli nadal jej nie ma, skontaktuj się z pomocą techniczną.
“Your Shopify account needs the … permission to change a company’s status.” Na Twoim koncie pracownika brakuje uprawnienia Shopify. Poproś właściciela sklepu o dodanie go w Shopify w sekcji Ustawienia › Użytkownicy.

Jeśli Shopify odrzuci zmianę podczas zapisu, czerwony baner o tym informuje i nic nie jest zapisywane. Firma zachowuje swój dotychczasowy status. Kliknij Save ponownie.

Czy to było pomocne?