Przejdź do głównej zawartości
Zainstaluj za darmo
Polski
Otwórz w Claude Zadaj pytania o tę stronęOtwórz w ChatGPT Zadaj pytania o tę stronę

Najczęstsze pytania

Poznaj krótkie odpowiedzi na pytania, które sprzedawcy zadają najczęściej o Sami B2B Onboarding.

Krótkie odpowiedzi na pytania, które sprzedawcy zadają najczęściej o Sami B2B Onboarding. Każda odpowiedź prowadzi do strony z pełnymi krokami.

Tylko w przypadku firm. Shopify tworzy firmy w planach, które zawierają B2B. W innych planach zatwierdzenie nadal tworzy klienta, włącza dla niego B2B approved i zachowuje firmę w aplikacji, a Twoje reguły dostępu do sklepu traktują tego klienta jako zatwierdzonego. Zobacz Zatwierdzanie wniosku.

Aplikacja działa w Twoim motywie przez osadzenie aplikacji, które włączasz raz dla każdego motywu. Ukrywanie cen i dodawania do koszyka działa ze znacznikami ceny i przycisku zakupu, których używają Dawn i większość motywów Online Store 2.0. Jeśli Twój motyw wyświetla je inaczej, skontaktuj się z pomocą techniczną. Zobacz Włączanie osadzenia aplikacji.

Czy kupujący potrzebują konta klienta, aby złożyć wniosek?

Dział zatytułowany „Czy kupujący potrzebują konta klienta, aby złożyć wniosek?”

Nie, domyślnie nie. Każdy może złożyć wniosek, a klient jest tworzony po zatwierdzeniu. Aby poprosić kupujących o wcześniejsze zalogowanie się, zobacz Poproś kupujących o zalogowanie przed złożeniem wniosku.

Tak. Utwórz tyle, ile potrzebujesz, w Forms, na przykład jeden dla odsprzedawców i jeden dla dystrybutorów. Każdy opublikowany formularz ma własną stronę w Twoim sklepie, a jeden formularz jest Twoim domyślnym. Zobacz Formularze wniosków.

Czy kupujący mogą składać wnioski w swoim języku?

Dział zatytułowany „Czy kupujący mogą składać wnioski w swoim języku?”

Tak. W Settings › Translate kliknij Add language, wybierz jeden z języków swojego sklepu i przetłumacz formularz, jego e-maile oraz komunikaty w sklepie. Kupujący widzą formularz w języku sklepu, który przeglądają, a e-maile otrzymują w języku, w którym złożyli wniosek. Zobacz Translate.

Ukrywanie cen i dodawania do koszyka zmienia to, co wyświetla Twój motyw, więc ktoś zdeterminowany nadal może znaleźć cenę w kodzie strony. Nie da się obejść opcji Block checkout while pending: Shopify sprawdza ją wewnątrz finalizacji zakupu, więc kupujący, który nie jest zatwierdzony, nie może złożyć zamówienia. Zobacz Blokowanie finalizacji zakupu do czasu zatwierdzenia.

Czy mogę pozwolić klientowi kupować hurtowo bez wniosku?

Dział zatytułowany „Czy mogę pozwolić klientowi kupować hurtowo bez wniosku?”

Tak. W panelu administracyjnym Shopify otwórz klienta i włącz B2B approved. Twoje reguły dostępu i blokada finalizacji zakupu traktują go wtedy jako zatwierdzonego. Zobacz Blokowanie finalizacji zakupu do czasu zatwierdzenia.

Czy mogę zaimportować moich obecnych klientów hurtowych?

Dział zatytułowany „Czy mogę zaimportować moich obecnych klientów hurtowych?”

Tak, na dwa sposoby. Sync from Shopify wprowadza do aplikacji firmy, które już masz w Shopify. Import CSV dodaje firmy tylko do aplikacji, bez tworzenia czegokolwiek w Shopify. Zobacz Synchronizacja firm z Shopify i Import firm z pliku CSV.

Co jeśli kupujący jest już klientem w moim sklepie?

Dział zatytułowany „Co jeśli kupujący jest już klientem w moim sklepie?”

Przy zatwierdzeniu aplikacja znajduje klienta z tym samym adresem e-mail i używa go zamiast tworzyć drugiego. To, czy jego dane zostaną zachowane, czy zaktualizowane, zależy od Twojego formularza. Zobacz Istniejący klienci Shopify.

Tak, jeśli przy odrzuceniu wybierzesz Let them update it and send it again. Kupujący może wtedy zmienić swój wniosek i wysłać go ponownie. Zobacz Odrzucanie wniosku.

Tak. Aplikacja udostępnia we Flow sześć wyzwalaczy (Application received, Application revised, Application approved, Revision requested, Application rejected i Company created) oraz trzy akcje (Approve application, Reject application i Request more information). Zobacz Automatyzacje i Shopify Flow.

Pracownicy, którym udostępnisz aplikację w Shopify. W aplikacji każda osoba jest rolą Admin, która może zmieniać wszystko, lub Reviewer, która rozpatruje wnioski i firmy. Zobacz Zespół i role.

Gdzie przechowywane są pliki przesłane przez kupujących?

Dział zatytułowany „Gdzie przechowywane są pliki przesłane przez kupujących?”

W prywatnym magazynie, w osobnym folderze Twojego sklepu. Nikt nie może otworzyć pliku z publicznego linku: Twoi pracownicy pobierają go przez aplikację, za pomocą linku działającego przez pięć minut. Zobacz Uprawnienia i dane.

Co dzieje się z moimi danymi po odinstalowaniu aplikacji?

Dział zatytułowany „Co dzieje się z moimi danymi po odinstalowaniu aplikacji?”

Wkrótce po odinstalowaniu aplikacja usuwa wszystko, co przechowuje dla Twojego sklepu, w tym wnioski, przesłane pliki i firmy z jej listy. To, co aplikacja utworzyła w Shopify, takie jak klienci, firmy i tagi, pozostaje w Shopify. Najpierw wyeksportuj wszystko, co chcesz zachować. Zobacz Uprawnienia i dane.

Czy to było pomocne?